“Tenir televisió, és com tenir l’enemic a casa”
Com valores els primers passos que heu donat com associació?
Estem sincerament molt animats, doncs tant en la presentació, com en la primera xerrada que hem fet, ha vingut força gent; el que demostra que la nostra proposta cultural té un sentit i un ressò que ni nosaltres mateixos esperàvem.
Ara mateix, quantes persones i de quins àmbits hi formeu part?
Una desena persones formen la junta actual i estem estructurats en diferents àmbits per donar més operativitat en l’entitat; són música, xerrades, llibres, festes, etc. De fet hi ha algunes persones que estan pencant de valent, com el Francesc Serra, l’Alfred Sànchez, l’Asun Hidalgo, la Montse Iglèsies, el Manel Hernàndez, l’Encarna Lòpez, l’Amor Ramos, la Montse Montoya… i això s’ha de reconèixer públicament.
Com impulsareu el que anomeneu les tres potes, l’objectiu principal de la vostra entitat?
Sí, volem potenciar, impulsar i difondre, les tres branques principals en que ens volem cenyir principalment, la cultura local, la cultura catalana i la cultura mediterrània. Ja que som a Pineda, a Catalunya i al mediterrani, per tant, encaixa perfectament amb nostra filosofia vital.
El passat mes de gener us vàreu presentar a Can Comas. Quins varen ser per a tu els moments més emotius?
Van haver-hi varis moments que a mi personalment en van commoure profundament, però destacaria el lliurement de carnets honorífics a diferents personatges de la vila que han col·laborat amb nosaltres en el naixement de la nova entitat, com el gran mestre i compositor de sardanes Joaquim Soms o la poetessa Maria Serrat… I quan es va projectar, un power point, que vam realitzar sobre Pineda.
A més, el passat 13 de febrer vàreu acollir la primera conferència-col·loqui: “Cristòfor Colom: un frau universal”, una xerrada ben significativa, per cert.
Sí, perquè és un tema molt candent, la polèmica de si l’almirall era català o genovès, que és la pel·lícula que ens han vengut fins ara, per diferents interessos, històrics, polítics, econòmics… i convé conèixer la veritat dels fets.
En aquest sentit, considereu que redescubrir el nostre passat és imprescindible per garantir el nostre futur cultural?
I tant que sí. Si desconeixement el nostre propi passat, difícilment sabrem a on ens trobem ara i cap on anem d’ara endavant. Ja ho deia el cantant valencià Raimon, ” qui perd els orígens perd identitat “.
Un dels aspectes que en destaques sovint és que consideres que la nostra societat es mou sota paràmetres anglosaxons. És una lluita entre David i Goliat?
Una mica sí, perquè l’aliat més poderós que tenen és la televisió, que és com tenir l’enemic a casa. Almenys un determinat model de tele. I avui dia, si no surts a la tele, no existeixes. Però nosaltres creiem que es un fals debat, perquè l’ésser humà, es molt més complexa que centrar-ho tot en la influència de la televisió. Això seria una visió simple i reduccionista de l’existència humana. Sortosament encara podem pensar i sentir, i per tant poder reaccionar a les manipulacions morals que ens envoltant.
Algunes entitats pinedenques s’han interessat en col·laborar amb vosaltres?
Sí, agradablement; i això es un gran estímul, perquè pensem que l’unió fa la força i seria molt important que col·laboréssim per fer algunes activitats plegats. Ara mateix, estem treballant per fer per Sant Joan petit, un acte conjuntament.
Us heu plantejat col·laborar amb altres entitats del Maresme?
Sí, és molt possible que ho fent properament, quan ja estiguem plenament consolidats.
Uns dels reptes seria arribar també a la gent jove. Com creus que es podrien engrescar?
Fent activitats que siguin força atractius per ells, com concerts. En aquest sentit, ja hem parlat amb l’escola de música per iniciar una col·laboració estreta i poder programar actes plegats, en un futur proper.
Acabeu d’estrenar Bloc. Quins són els seus objectius principals?
És ajudar i contribuir a divulgar i a difondre els actes que hem fet fins ara, però també els que anem programant. Per això recomanem col·locar el nostre bloc en favorits, he, he… per anar refrescant la memòria, de tant en tant, del que anem fent.
Què us agradaria programar en el Festival de la Mediterrània que voleu impulsar en un futur?
Doncs, sí. Però ens hem trobat que des de l’administració pública ens diuen que enguany, amb la crisi, no hi han calés. Per tant, aquest estiu ens limitarem a fer una mena de prova, d’assaig, del que serà el un Festival de la Cultura Mediterrània, anomenat Mare Nostrum. I de cara a l’any que ve, quan hagi les subvencions, fer realment un gran esdeveniment, amb cara i ulls.
També has afirmat que cal generar una forta esperança social per projectar la marca de Pineda a tot Catalunya.
Penso que Pineda té un gran potencial, però hem de creure més amb nosaltres mateixos, fer un acte d’autoestima i, per això, és necessari que tots el agents culturals, socials, econòmics, unim els nostres esforços, per situar la nostra vila en el mapa cultural de Catalunya, al voltant d’un projecte en comú que rellanci i potenciï la nostra vila cap al futur.
Quins seran els vostres propers reptes i projectes?
Doncs seguim treballant en un cicle de xerrades, concerts, presentacions de llibres, etc… Ens agradaria que fos una activitat mensual. La propera serà el dissabte 27 d’aquest mes de març, a les 19.30 h., a Can Comas, i serà una xerrada sobre Egipte. Sobre la vida quotidiana de com es vivia en l’Egipte antic i serà realitzada per l’egiptòloga i psiquiatra, Lourdes Teixidó.
Font: DIARI MARESME
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada