dijous, 11 de febrer del 2010

Entrevista a El Punt a càrrec de Teresa Márquez


Raimon Miranda és la cara visible de la nova entitat Mare Nostrum de Pineda, una entitat acabada de néixer però amb el ferm propòsit de recuperar les arrels locals, catalanes i mediterrànies d'un municipi amb importants buits de coneixement de la seva pròpia història.

Per què una nova entitat cultural a Pineda?
–«Perquè creiem que era necessari. Ho percebíem al carrer i ens ho havien comentat força gent. Des de la desaparició del Complot ens havíem quedat una mica orfes en aquest àmbit i des de Mare Nostrum ens hem proposat omplir aquest buit.»
Quina és la filosofia?
–«Ens hem centrat en tres àmbits bàsics: la cultura local, la catalana i la mediterrània. No en volem excloure cap altra, però aquest és el nucli principal i al qual dedicarem tots els esforços.»
Això vol dir que aquestes tres cultures no estan prou representades a Pineda?
–«Estem immersos, pràcticament ofegats, en una societat que es mou sota paràmetres anglosaxons que han decantat les nostres tradicions i la nostra història. És la d'ara una cultura light i descafeïnada amb un exponent clar com és el de la televisió. És com tenir l'enemic a casa. Nosaltres som un poble de mar i n'hauríem de ser conscients, del nostre passat romà i llatí.»
Un repte gens fàcil...
–«En som conscients, i per això volem assolir objectius de mica en mica per evitar caure en el desencís. Les nostres possibilitats són limitades, però sota el paraigua de l'associació podem arribar a molta més gent.»
I com es concreten els objectius de l'entitat?
–«La primera activitat és un cicle de xerrades que encetarem el proper 13 de febrer debatent sobre la catalanitat de Cristòfol Colom i que anirà a càrrec de representants del Cercle Català d'Història. La intenció és mantenir una periodicitat mensual i l'objectiu últim conscienciar la gent de com enriqueix el coneixement de la cultura que té més a prop, la que li és pròpia.»
La gent de Pineda no coneix la seva història?
–«Malauradament no és només un mal de Pineda, sinó de moltes poblacions. Sense anar més lluny, el nostre logotip inclou el perfil del pont del Diable. Un monument que a molts ciutadans els serà del tot desconegut, tot i ser un símbol cultural de la població.»
Quanta gent forma part de Mare Nostrum?
–«Som dotze a la junta, però en l'acte de presentació ja va venir gent interessant-se per formar-ne part. Vam omplir la sala de Can Comas i això ens esperona a continuar.»
L'Ajuntament els dóna suport?
–«Ens hem reunit amb diferents representants municipals, però tots ens diuen que la situació econòmica és molt dolenta, que no hi ha diners per a tot...
... i que hi ha altres prioritats abans que la cultura.
–«Sí, i és un greu error. Perquè la cultura és l'aliment de l'ànima i sense ella poc que podem aspirar a esdevenir ciutadans complerts. Ja ho cantava en Raimon: ‘Qui perd els orígens, perd identitat.'»
Caldrà convèncer els polítics...
–«No només a ells, sinó a la resta d'agents socials i econòmics. Nosaltres ja estem pensant en un projecte d'alta volada que necessita del suport i, sobretot de la implicació de tots. Volem impulsar la celebració d'un Festival de la Mediterrània perquè Pineda ocupi un lloc en el mapa cultural d'aquest país.»
Propostes semblants, com la del Festival Shakespeare de Santa Susanna, no han acabat gaire bé.
–«Per això ens ho plantegem a mitjà termini i amb una preparació suficient. Sabem que serà difícil, però també sabem que tot allò que costa acostuma a ser molt bo... i molt necessari.»

Font: El Punt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada